Повишават ли се цените на имотите у нас? Темата коментираха брокерът Ралица

...
Повишават ли се цените на имотите у нас? Темата коментираха брокерът Ралица
Коментари Харесай

Идва ли срив на цените на имотите? Къде първо почнаха да падат

Повишават ли се цените на парцелите у нас? Темата коментираха брокерът Ралица Ценова и кредитният съветник Тихомир Тошев.

„ Този въпрос няма еднопосочен отговор, защото имаме разнообразни сегменти в недвижимите парцели. Някои сегменти – като да вземем за пример готовите за нанасяне жилища, към момента бележат растеж от 5-7% все още. На края на годината ще има по-точна статистика “, изясни Ралица Ценова по БТВ.

Тя разясни още, че при новото строителство се следи задържане на цените, тъй като продажбите на зелено спадат. Тенденцията там се обръща, защото в този сегмент има мощно предложение и спад в търсенето, сподели още Ралица Ценова.

„ Купувачите към този момент са по-придирчиви. Когато могат да купят нещо на същата цена, само че в по-хубава постройка с по-добро обмисляне на пространството, което дава спомагателна стойност, те избират да се насочат натам, вместо общоприетото ново строителство “, сподели още брокерката на недвижими парцели в утринния блок на bTV.

„ За съжаление не можем да чакаме спад на цените на парцелите. Ние видяхме по какъв начин пазара през последните няколко години мина през тежки рецесии и все пак цените не паднаха. Даже се случи нещо назад – в Коронавирус пандемията започнаха да се търсят по-големи жилища. Или другояче казано, в момента няма причина за намаляване на цените “, разяснява тематиката Тихомир Тошев.

Според кредитния консултант цените спадат само в дребните градове, които се обезлюдяват. Той разясни, че цените на парцелите там са ниски и цените им ще продължат да спадат. Тенденцията е обаче в десетте най-големи градове цените да се запазят, като най-високи те ще са в най-хубавите квартали.

„ Моята прогноза е, че светващата година цените ще останат на тези равнища, които са сега. Ако погледнем броя покупко-продажби, четири следващи тримесечие те понижават, само че като цяло цените остават високи.

Това демонстрира, че част от хората към този момент не могат да си разрешат да си купят парцел. Това обаче леко охлажда пазара и го прави малко по-нормален “, сподели още Тихомир Тошев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР